FALU TINGSRÄTT

Rättegång om grymma övergrepp

Ett par från Västerbergslagen är misstänkta för att ha kränkt tre pojkar på olika sätt under flera års tid. Paret nekar till brott och säger att pojkarna ljuger. I dag inleddes en rättegång om grov fridskränkning vid Falu tingsrätt.

De tre pojkarna är bröder och de var familjehemsplacerade hos paret i Västerbergslagen i sex år. Det var när brödernas mamma dog som socialtjänsten i Huddinge placerade de där.

Enligt åklagare Olle Sohlberg har mannen och kvinnan kränkt de tre bröderna från mars 2004 och fram till augusti 2007. Pojkarna var mellan fem och åtta år gamla när övergreppen pågick.

– Jag påstår i åtalet att man har tvingat dom att göra en massa saker. Det ska jag försöka bevisa, säger Olle Sohlberg.

Misshandel och straff
Det åklagaren Olle Sohlberg ska bevisa är bland annat att paret vid minst ett tillfälle ska ha hängt ut var och en av pojkarna genom ett fönster. Paret ska också vid flera tillfällen ha bundit fast bröderna i säckar som sedan hängts upp på väggen.

– Det är dom gärningar som jag påstår har hänt och som pojkarna har berättat om, säger Olle Sohlberg.

Pojkarna ska också ha tvingats att lägga sig i snön i bara kalsongerna. De ska ha fått duscha iskallt.

– Dom ska ha misshandlat en av pojkarna och låst in dom på olika ställen, säger Olle Sohlberg.

Allt det här rubricerar åklagaren som grov fridskränkning. Ett alternativt yrkande är anstiftan till grov fridskränkning.

Nekar till allt
Den åtalade mannen och kvinnan nekar till alla anklagelser. Under förhandlingarna i dag följde mannen uppmärksamt allt som sades men kvinnan tittade mest ned i bordet.

Per Gisslén är en av parets försvarsadvokater och han säger att paret anser att det som pojkarna sagt bara är påhittade gärningar.

– Det här kommer familjehemsföräldrarna att berätta om nu när dom hörs, om varför dom tror att pojkarna säger som dom gör nu, säger försvarsadvokat Per Gisslén.

Motstridiga uppgifter
Försvaret hävdar att pojkarna trivdes mycket bra i familjen. Det ska ha framgått av flera brev som barnen skrivit efter att de flyttats till nya hem.

– Enligt min uppfattning är barnen inte särskilt trovärdiga, säger Per Gisslén.

Enligt honom så framkommer det motstridiga uppgifter i de förhör som har gjorts med pojkarna. Han säger att han är övertygad om att paret är oskyldigt.

Långa förhör
Det var när pojkarna flyttades till nya och olika familjehem som de började berätta vad de varit med om. Under förhandlingen kommer uppspelningar av videoförhör som har gjorts med pojkarna att få stort utrymme. Det finns tretton timmar med förhör med bröderna.

Pojkarnas målsägandebiträde kräver 125 000 kronor i skadestånd var till pojkarna, för kränkning, sveda och värk.

Fem förhandlingsdagar har avsatts för det här målet i Falu tingsrätt och rättegången avslutas den 20 maj.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se