MORA TINGSRÄTT

Stor bedrägerihärva nystas upp

Femton personer har åtalats misstänkta för omfattande bedrägerier på internet. Enligt åtalet handlar bedrägerierna om drygt en miljon kronor totalt.

Åtalet handlar om grova bedrägerier, bedrägerier av normalgraden, försök till grova bedrägerier och medhjälp.

Bedrägerierna har i huvudsak gått till så att kunder i Swedbank har blivit uppringda av personer som sagt sig företräda bankens säkerhetsavdelning.

Bankkunderna har lurats att lämna ifrån sig personliga koder och de har sedan fått sina bankkonton tömda på pengar. Pengarna har sedan överförts till konton som de åtalade förfogat över. Enligt åtalet har 17 bankkunder blivit av med drygt en miljon kronor totalt.

Det är tolv män och tre kvinnor som är misstänkta för att ha medverkat i lurendrejerierna. Flera är hemmahörande i Leksand och Borlänge men huvudmannen i den här härvan är en 23-åring med adress på Gotland.

Den 23-årige huvudmannen ska också ha försökt att lura till sig sparpengar från ytterligare tre bankkunder, men misslyckats.

På tisdag i nästa vecka inleds förhandlingarna i Mora tingsrätt. Fem förhandlingsdagar har avsatts för målet och ytterligare fyra reservdagar är inbokade.

Dalanytt
dalanytt@sr.se