1 av 2
Lena Olai och Helén Hildingsson vandrar och sjunger
2 av 2
Arrangörerna Lena Bergquist och Ulf Martini

Pilgrimsvandring under sång

Den här helgen är det många vandringsarrangemang på gång i länet. I Rättvik ordnar Västerås stift en pilgrimsvandring längs Romboleden som kombineras med körsång.

Ett fyrtiotal vandrare är ute och går och sjunger längs den medeltida pilgrimsleden Romboleden den här helgen. Vandrarna kommer från olika delar av landet och två av dem är Lena Olai från Falun och Helén Hildingsson från Halmstad.

– Pilgrimsvandringen ger en möjlighet att lära känna sig själv lite bättre i gemenskap med andra, säger Lena Olai från Falun som dessutom tycker att det är roligt att träffa nya människor.

– Jag är här för att komma ut i naturen, vandra och kombinera det med sången, säger Helén Hildingsson från Halmstad.

Lena Bergquist och, Ulf Martini från Västerås stift är med och arrangerar vandringarna. Lena Bergquist säger att det bland annat handlar om att visa att det faktiskt går att vandra längs Romboleden.

Romboleden startar vid Munktorps kyrka i Munktorp, cirka en mil öster om Köping. Leden går sedan norrut löpande på Köpingsåsen genom Bergslagen till Trondheim i Norge.

– Det är en äkta fin gammal pilgrimsled från medeltiden, säger Lena Bergquist.

Hon tror också att många personer som inte vanligtvis går i kyrkan kan tänka sig att gå en pilgrimsvandring.

– En fantastiskt fin mötesplats och man kan se hela vandringen som en gudstjänst, säger Lena Bergquist.

Pilgrimsvandringen kombineras med körsång och Lena Bergquist säger att det är något helt nytt.

– Vi kommer också att gå under tystnad men lägger man in körsång så blir det lite annorlunda än att man bara går, säger hon.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".