Lena Reyier-Ingman, ordförande för Centerpartiet Dalarna. Foto: Mikael Gotthardsson

Dalacentern nöjd med stämman

Centerpartiets riksstämma i Örebro avlutas idag. Lena Reyier-Ingman, ordförande för Centerpartiet Dalarna, tycker att de 22 dalaombuden åker hem med flera framgångar i bagaget, bland annat fick de igenom kravet på en landsbygdskonsekvensbeskrivning.

Dalaordföranden Lena Reyier-Ingman är nöjd med stämman i Örebro. Det har varit 520 ombud från hela landet på stämman som är den största som centerpartiet har haft på många år.

– Det här är den första stämman där vi har haft representanter från i stort sett alla kommuner i hela Sverige, säger Lena Reyier-Ingman.

Valdes igen
En enlig stämma omvalde Maud Olofsson till partiledare. Sofia Jarl från Dala- Floda omvaldes till ledamot i partistyrelsen.

På stämman har Sofia Jarl varit med och till exempel drivit igenom jämställdhetskontrakt för företag, vilket blir ett frivilligt åtagande för företag som vill jobba med jämställdhet.

Kamp för lansbygden
Lena Reyier-Ingman och de andra ombuden från Dalarna fick inte igenom allt det de ville, men i vissa frågor gick det bra.

– Vi tog en kompromiss och nu blir det en landsbygdsäkring av politiska beslut, säger Lena Reyier-Ingman.

Det innebär att man vid olika slags politiska beslut ska genomföra en landsbygdskonsekvensbeskrivning för att utreda effekterna av beslutet för gles- och landsbygden.

Enligt Lena Reyier-Ingman kan det till exempel handla om att lanstinget måste undersöka hur landsbygden påverkas av ett beslut som rör distriktssköterskor.

Förra landshövdingen prisades
Under partistämman fick Dalarnas förra landshövding Gunnar Björk ta emot partiets högsta utmärkelse: Bramstorpsplaketten.

Han fick den för sitt stora nationella och internationella engagemang och när Maud Olofsson delade ut priset så sammanfattade hon Gunnar Björks engagemang med tre ord: korrekt, positiv och kunnig.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".