Vägarbetarna Hans Leonardsson och Camilla Danielsson. Foto: Eva Larsen

Armband ska rädda liv på vägarna

Ett vibrerande armband håller på att utvecklas som ska varna vägarbetare för bilister som kör för fort vid vägarbetsplatserna. Varje år dör 4-5 vägarbetare och armbandet ska rädda liv.

När en förare kör alldeles för fort så börjar armbandet vibrera. Varningen kommer redan långt innan fordonet har hunnit fram till vägarbetsplatsen. Sänks inte hastigheten så tänds en ljusskylt där föraren blir påmind om att den kör för fort, samtidigt får vägarbetarna ytterligare en varning och armbandet vibrera med ännu högre kraft.

Systemet med de vibrerande armbanden är nytt och produkten håller på att testas och utvecklas. Nästa år ska armbandet vara klart för försäljning. Bakom armbandet står bland annat Vägverket och statliga Svevia, som bygger och underhåller vägar.

– Vägarbetarna får goda möjligheter, att bokstavligt talat, känna att fordonen kör för fort, säger Urban Ericsson som jobbar på Svevia.

Vägarbetarna Camilla Danielsson och Hans Leonardsson tycker också att armbandet är en bra idé.

– Kan vi bli skyddade efter vägen och slipper bli påkörda så är det ju bra, säger Hans Leonardsson.

– Man vill inte bli dödad på jobbet, säger Camilla Danielsson.

De är överens om att bilisterna kör illa och båda två har varit rädda när de arbetat längs vägarna.

– Det händer väl varje dag incidenter då man får kliva åt sidan, säger Hans Leonardsson.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".