Borlänge-Falun

Snart vatten från samma källa

Falun och Borlänge får snart vatten från samma källa. Arbetena med att anlägga en gemensam vattentäkt i Lennheden i Borlänge går in i ett slutskede och 2012 ska båda kommunerna få sitt vatten därifrån. Hur, och om, det kommer att påverka kostnaderna för vattenabonnenterna vet man änn inte.

Ett bolag har nu bildats för att gemensamt anlägga och driva den nya vattentäkten i Lennheden, där vattnet hämtas upp ur Badelundaåsen.

– Vi har gått in till Miljödomstolen för att få tillstånd att bygga vattentäkten och vi har även börjat med en del ledningsdragningar, förklarar Lars Norman, som är projektledare.

Borlängeborna får idag sitt vatten från Tjärna vattenverk. Det ska finnas kvar och fungera parallelt med Lennheden, för att försäkra vattenförsörjningen i Borlänge.

Anledningen till att Falun vill ha vatten från Borlänge, är risken för att det kan komma in föroreingar i den nuvarande ytvattentäkten i Rogsjön.

– Vi har länge letat efter en vattentäkt, som finns under marken, förklarar kommunalrådet Mikael Rosén i Falun.

– En sådan vattentäkt är inte lika känslig och behöver inte skyddas lika mycket.

Mikael Rosén förklarar vidare:

– Eftersom Borlänge nu samtidigt behöver byta sin vattentäkt, kom vi fram till att den bästa lösningen för oss båda att vi samarbetar.

Den gemensamma vattentäkten Lennheden kommer att kosta cirka 200 miljoner kronor. Men det är fortfarande oklart hur det i slutändan kommer att påverka vattenabbonenterna

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista