Ludvika

Lånade ut 1,5 miljoner

Hon lånade ut 1,5 miljoner till bolaget som sköter kommunens skolskjutsar. Något ett kommunalråd inte får göra, och nu har Ludvikas socialdemokratiske kommunalråd Maria Pettersson hamnat i ordentligt blåsväder. Men trots låneaffären sitter hon kvar på sin post.

– Den enda lösningen jag såg på problemet var att låna ut pengarna för att akut rädda situationen, säger Maria Pettersson (S), kommunalråd i Ludvika. Trots att hon är medveten om att utlåningen inte var korrekt, så gick hon med på lånet.

– Det var för att rädda vår verksamhet med skolskjutsar, säger hon.

Kommunalrådet får inte låna ut pengar till privata företag, detta strider mot den så kallade kommunala kompetensen konstaterar revisorerna som granskat kommunens ekonomi. De menar också att kommunen försökt dölja lånet genom att låta banken låna ut pengar till företaget en period vid årsskiftet då kommunen redovisade sin bokföring.

– Meningen var att de skulle betala tillbaka lånet under 2008. Jag har inte varit inblandad i görandet med lånet, jag har gett klartecken att låna ut det.

Hur reflekterar du själv över det här lånet?
– Det är jättetråkigt naturligtvis, förtroendet sätts ju på spel. Men jag måste också sätta in det i det sammanhang vi var då, jag såg ingen annan utväg för att säkra våra skolskjutsar i kommunen.

Maria Pettersson har själv funderat på frågan om hon kan sitta kvar efter det inträffade. Hennes partikamrater har fortfarande förtroende för henne.
– Så länge partiet har fortsatt förtroende så känns det som att jag sitter kvar.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista