Ökade kostnader tvingar familjer att flytta

Byn Ingels och nedre Gärdsjö utanför Rättvik riskerar att tömmas på folk. En familj har redan flyttat och fler funderar på att sälja nu när Rättviks kommun bestämt sig för att installera ett nytt vatten- och avloppssystem. Kostnaden för det här är 100 000 kronor per hushåll, en summa som de boende måste betala.
Byföreningen har under flera år blivit ålagda av kommunen att ordna ett nytt vatten- och avloppsystem och inget har hänt. Ann Engström, caféägare i byn, tror att det hela skulle ha lösts mycket tidigare om Rättvik kommun bidragit med någon sakkunnig i frågan. Erica Fors är småbarns förälder och boende i Ingels sedan fem år tillbaka och för hennes familj får den nya kostnaden oerhörda ekonomiska konsekvenser. När Erica berättade att hon inte visste hur deras familj skulle klara av de nya kostnaderna så fick hon rådet att söka socialbidrag av Rättviks kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".