Krisens Dalarna

Överlever på bröd och vatten

Dalarna är skonat från de hårdaste verkningarna av lågkonjunkturen, i alla fall i fråga om antalet varsel. Det menar Jan Sundkvist, som gör arbetsmarknadsprognoser på Arbetsförmedlingen. Många familjeföretag försöker här överleva på bröd och vatten, för att sedan blomma upp igen när det blir bättre tider.

– I förhållande till befolkningsantalet har vi färre varsel än de flesta andra län, säger Jan Sundkvist.

Arbetslösheten är alltså lägre än i de flesta andra län Det är bara i en handfull län, som färre personer riskerar att bli av med sina jobb.

Sedan i september har 3200 personer varslats om uppsägning i Dalarna. I Gävleborg, till exempel, är det 4300 som varlsats.

Det finns flera förklaringar till det här, framhåller Jan Sundkvist:

– Den här gången har vi hjälp av åldersstrukturen i länet. Det är många som lämnar arbetsmarknaden av naturliga orsaker utan att de behöver varslas, då de går i pension.

– Sedan tror jag det också beror på att vi har många familjeföretag här i länet.

– De ger inte upp så lätt. De gör allt för att härda ut också i dåliga tider. De försöker överleva på bröd och vatten och lever sedan upp igen när det blir bättre tider.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista