Kommunalråd kritiseras

Tar sig stora ekonomiska friheter

Kommunalråden på flera platser i Dalarna får kritik för att de tagit stora ekonomiska beslut utan att ha rätt till det. I Älvdalen, exempelvis, föreslår revisorerna att kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson inte ska få ansvarsfrihet för sitt handlande.

Revisorernas kritik handlar om anslutningen till det nya fjärrvärmenätet i Älvdalens kyrkby.

Myr Herbert Halvarsson, som är socialdemokrat, och folkpartisten Peter Nygren, som är vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i tekniska nämnden, skrev under ett bindande avtal utan att beslut fattats i vare sig tekniska nämnden, kommunstyrelsen eller fullmäktige.

Det här gör att kommens fem revisorer i enighet säger nej till ansvarsfrihet för såväl Myr Herbert Halvarsson som Peter Nygren.

Revisorerna riktar också kritik mot Peter Nygrens egen nämnd, tekniska nämnden, som för 2008 redovisar ett budgetunderskott med 5 miljoner kronor. Oförmågan att hålla tilldelad budget är ett återkommande problem, skriver revisorerna som kritiserar nämnden för bristande budgetdisciplin.

Barn- och utibldningsnämnden i Älvdalen gick också med stort underskott, drygt 8 miljoner. Även det ser revisorerna allvarligt på. Nämnden uppmanas att vidta åtgärder för att i fortsättningen nå ekonomisk balans.

Dessutom får kommunenstyrelsen en anmärkning för att den inte agerat mer kraftfullt för att komma till rätta med problemen inom de två nämnderna.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista