Allt fler män till lärarutbildningen

Lärarutbildningen på Högskolan Dalarna lockar allt fler män. De senaste tio åren har det annars varit en stark kvinnodominans. Inom vissa utbildningar, som till förskolelärare, är det dock fortfarande få män som söker. Det kan bland annat ha att göra med senare års pedofildebatt, tror utbildningsansvarig.

– Vi står oss bra i jämförelse med andra lärosäten i landet i den här frågan, säger Mats Tegmark, som är utvecklingsledare för lärarutbildningen på Högskolan Dalarna.

Även om männen de senaste åren blivit fler på lärarutbildningen, så är det en ökning som främst sker på vissa inriktningar, som till exempel lärare som redan är yrkesverksamma men som inte har lärarexamen. Där är 69 procent av alla studenter män vårterminen 2009.

Däremot är det få män som väljer att läsa till förskolelärare eller grundskolans tidigare år. Till de utbildningarna vill man nu locka fler män.

– Men det är svårt, säger Mats Tegmark.

– Många manliga förskolelärare har det inte så lätt, när de sedan kommer ut i arbetslivet.

– De måste alltför ofta försvara sitt yrkesval. Och debatten om sexuella övergrepp är också något som drabbar dem.

– Ofta får de mer ta på sig mansrollen, än lärarrollen.

Jonas Persson, utbildar sig just nu till mattelärare.

– Jag hoppas att om det blir fler manliga lärare, så motverkas det här, säger han.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista