”Bara en rekommendation”

Flera politiker i Dalarna har den senaste tiden fått kritik av revisorer. Men revisorernas anmärkningar är en rekommendation, och fullmäktige är inte bundna av den, menar förbundsjuristen på Sveriges kommuner och landsting.

I Älvdalen föreslår revisorerna att kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson inte ska få ansvarsfrihet på grund av hanterandet av ett fjärrvärmeavtal. Hans socialdemokratiska kollega i Ludvika, Maria Pettersson, har fått kritik för att hon lånat ut en och en halv miljon av kommunens pengar till ett taxiföretag.

– Revisionernas anmärkningar i revisionsberättelsen är en rekommendation till fullmäktige och kommunfullmäktige hanterar den sedan, men man är inte bundna av den, säger Staffan Wikell, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

I Älvdalen till exempel, säger revisorerna att kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson (S) och Peter Nygren (FP), vice ordförande i kommunstyrelsen, inte ska beviljas ansvarsfrihet.

– Om fullmäktige beslutar att inte ge dem ansvarsfrihet betyder i sig ingenting, utan är en prickning. Fullmäktige kan också avsätta en sådan person som blivit vägrad ansvarsfrihet. Det förekommer då och då att enskilda förtroendevalda blir entledigade, förutom det finns det också en möjlighet för fullmäktige att besluta om att väcka skadeståndstalan.


Brita Kohlström
brita.kohlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista