Få beslutande kvinnor i LRF

Trots ansträngningar är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, långt ifrån jämställt. Det fattas aktiva kvinnliga bönder på beslutande poster. Lantbrukaren Kajsa Peterson från Horndal tycker att det behövs både män och kvinnor inom LRF.

Redan 2006 drog LRF igång arbetet med att göra lantbrukarnas organisation mer jämställd. Målet är att det nästa år ska finnas kvinnor på minst en tredjedel av alla poster som finns inom LRF, i styrelser, lokalavdelningar och kommungrupper.

Idag sitter det två kvinnor i regionstyrelsen i Dalarna, två av nio. Det finns bara en kvinnlig ordförande för kommungrupperna i Dalarna, en kvinna av 15.

Lotta Zetterberg är ombudsman för LRF Dalarna och hon är bekymrad över att jämställdhetsarbetet inte går framåt.

–Tyvärr har vi inte nått dit vi hade önskat. Jag tycker det är jättetråkigt. Vi behöver hela kompetensen, säger Lotta Zetterberg.

Kajsa Pettersson har en gård med mjölkkor utanför Horndal. Hon är också ordförande för Avestas lokalavdelning och sitter med i kommunguppen. Hon jobbar mycket mot politiker och jobbar med frågor om näringslivet.

–Det är alltid bra att få olika syn på saker, vi behöver män och kvinnor, säger Kajsa Peterson.

Kajsa Petersson kan förstå varför det finns så få kvinnor som engagerar sig inom LRF.

–Man kanske inte tror att man kan, säger Kajsa Petersson som också tror att kvinnor reagerar negativt när de bara tillfrågas för att de är kvinnor och inte för deras kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista