Djurplågerirättegång kan genomföras

På måndag kommer förmodligen rättegången mot den man och den kvinna i södra Dalarna som åtalats för sin djurhållning, att genomföras. Efter en del förvecklingar har nu mannen kunnat nås för en delgivning.

I slutet av januari åtalades lantbrukarparet misstänkta för omfattande vanvård av nötkreatur. Djurplågeriet upptäcktes vid en miljöinspektion för drygt fem år sedan.

Mannen och kvinnan åtalades också för brott mot djurskyddslagen sedan de hösten 2007 överträtt det djurförbud som länsstyrelsen utfärdat. Åklagaren har sedan åtalet väcktes friat kvinnan för den del som gäller djurplågeri, däremot inte mannen.

I förra månaden skulle målet avgöras, men mannen infann sig aldrig. Flera försök att nå honom för en delgivning gjordes utan resultat. Enligt kvinnan befann sig mannen utomlands, och det här ledde till att åtalet om djurplågeri föll. Fem år hade nämligen gått så brottet preskriberades. Kvar av åtalet finns då brottet mot djurskyddslagen, och det är det som ska avgöras på måndag. Det är i varje fall tingsrättens förhoppning. För nu har mannen kunnat delges kallelsen och han har också kvitterat den.


Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista