Bra nivå, men det finns brister

De finns stora skillnader i äldreomsorgen i landet, bland annat så tolkar kommunerna begreppet "skälig levnadsnivå" olika. Det här visar länsstyrelsernas tillsyn av äldreomsorgen i Sverige. Länsstyrelsen Dalarna menar att äldreomsorgen i Dalarna generellt sätt håller en god nivå, men att det finns brister.

– Det finns skillnader, men skillnaderna är inte så stora. Men vissa återkommande brister har vi uppmärksammat, säger Elisabeth Loman på Länsstyrelsen Dalarna.

De problem som finns uppstår oftast när det brister i den plan som beskriver vad den enskilde vårdtagaren har rätt till.

– Det brister fortfarande i genomförandeplanen, den plan som ska beskriva var i hjälpen består i, både för den enskilde och för personalen som ska utforma insatserna. De sociala insatserna är vagt beskrivna, då riskerar de inte heller att bli utförda. Det finns en skillnad mellan hur man värderar sociala insatser, säger hon.

Vad kan man göra för att det ska förbättras?
– När vi uppmärksammar det här i tillsynen så märker vi att personalen ta till sig det här. Efter våra tillsyner har man blivit mer medveten om det här.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista