Ny metod för sanering av gruvavfall

Hundratals ton tungmetaller läcker ut i miljön från gamla gruvupplag i landet och det är därmed den största källan till metallutsläpp i landet. Men forskare vid Örebro universitet har nu tagit fram en ny metod som kan innebära ett genombrott i att förhindra utsläppen.

Gamla gruvrester från framförallt  sulfidmalmsgruvor, dit till exempel bly, koppar och zink hör, är den största föroreningskällan av metaller i Sverige och totalt sätt så kommer det ut 600 ton metaller i miljön, från gamla gruvor varje år i Sverige. Värst är situationen i bergslagen där 8000 gamla gruvor fortfarande står och läcker.

Men nu kan det finnas metoder som kan förhindra utsläppen från gamla gruvor. Forskare vid Örebro universitet jobbar  med en metod som går ut på att fånga upp metallerna med ett filter, men även en metod som förändrar Ph-värdet i grushögarna. Försöken i laboratorium har hittills varit lyckade, men man vet inte om metoderna kommer att fungera ute på fält. Detta ska man nu testa under ett år och lyckas det kan det vara ett genombrott för saneringen av gruvavfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista