Fängelsestraff för åldringsvåldtäkt

Den 58-årige man från Gästrikland som åtalats misstänkt för grova sexuell övergrepp på en svårt dement 82-årig kvinna i södra Dalarna, dömdes i dag av Falu tingsrätt till fem års fängelse.

Mannen som bor i Gästrikland åtalades för ett par veckor sedan för grov våldtäkt vid åtminstone tre tillfällen. Han har erkänt våldtäkt, men inte grovt brott.

Den kvinna som han förgripit sig på är 82 år och har en långt gången demens. Av utredningen framgår det att hon har en ytterst begränsad rörlighet och tillbringar sin tid i sängen eller i rullstol.Hon kan inte tala och har inte kunnat höras i målet.

58-åringen har känt kvinnan sedan slutet på 80-talet på grund av en familjerelation. Han har besökt henne vid flera tillfällen och vid ett av dem togs han mer eller mindre på bar gärning av en anställd på boendet. Falu tingsrätt hävdar i sin dom att åtalet om grov våldtäkt är styrkt. Det handlar enligt rätten om tre fall av allvarliga övergrepp mot en gravt invalidiserad kvinna som inte haft psykisk eller fysisk förmåga att värja sig. En mindre psykundersökning har gjorts av mannen, som inte bedömts psykiskt sjuk. Han döms därför till fängelse i fem år. Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år. Och han ska enligt domen betala ett skadestånd på 135 000 kronor till kvinnan.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista