Idre

Spelar kort för jämlikhet

På Strandskolan i Idre spelar eleverna kort. Inte poker eller finns i sjön, här handlar kortspelet om jämställdhet.

– Det går till så att en person läser ett påstående och sedan finns det fyra stycken alternativ som hon eller han ska välja mellan. Alla får gissa på vad den personen kommer att ta, säger eleven Sara Svensson som deltagit i spelet tillsammans med klasskamraten Martina Jonsson. Jämlikhet för henne är när båda könen behandlas lika.

– Att alla har det lika bra, alla är lika mycket värda oavsett härkomst och kön, fyller Sara Svensson i.

Spelet tar bland annat upp frågor om jämställdhet, religion, etnicitet och sexuell läggning. Det är den ideella föreningen Jämställdhet norra Dalarna som tagit fram spelet, först tog man fram spelet för vuxna, men nu även för ungdomar.

– Är det roligt så lär man sig, är man engagerad i frågorna så är det roligt. Att bara prata och hålla föreläsning eller diskutera kan vara svårt, här diskuterar vi kring en fråga och ett kort, säger Barbara Frilund-Ekberg, ordförande för föreningen Jämställdhet norra Dalarna.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista