Farliga vägar i Dalarna

En av Sveriges farligaste vägar finns i Dalarna. Det konstaterar Motormännen, som räknat skador och dödsfall på alla vägar i landet. På de farligaste vägarna har de placerat ut "milstolpar" för att varna bilisterna.

– Väldigt bedrövligt egentligen, säger Lennart Kjellin på Motormännen i Dalarna.

De tre senaste åren har 18 personer dött eller skadats svårt längs riksväg 71. Och det gör den till en av de farligaste vägarna i hela landet.

– Det är krokigt och backigt och jag vet inte allt. Träd och stenar alldeles inpå. Så där är det dåligt alltså.

Men det här är inte den enda farliga vägen i länet. Ytterligare 6 vägar finns på Motormännens lista och på de här dalavägarna har sammanlagt 21 personer omkommit och 128 skadats svårt under åren 2006-2008.

Lennart Kjellin menar att det vore bättre att satsa pengar på vägarna än på kampanjer om till exempel bilbälten.

– Det måste till mycket, mycket mer pengar. Politikerna måste inse att det går inte att få en nollvision om man inte satsar på det som ger mest tillbaka. Och det är att satsa på vägarna, säger Lennart Kjellin.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Fakta: Farliga vägar

Motormännen har listat de 100 farligaste vägarna enligt Eurorap (European Road Assessment Programme). Vägarnas säkerhetsbrister har identifierats och vägarna betygsindelats. En fyra är säker för de vanligaste typerna av olyckor. En etta eller tvåa betyder säkerhetsmässigt underkända vägar, då olyckor får svåra konsekvenser.
De värsta olycksvägarna: E45 i Västerbotten och väg 27 i Kronoberg, båda 2,0 i betyg, E10 i Norrbotten, väg 97 i Norrbotten, väg 71 i Dalarna, vägarna 156 och 166 i Västra Götaland, väg 95 i Västerbotten, alla betyg 2,1.

Källa: Motormännen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista