EU-valet

Ambassadörer ska få unga till valurnorna

Knappt en tredjedel av förstagångsväljarna röstade i EU-parlamentsvalet 2004. För att få fler ungdomar att rösta i Dalarna så har gymnasieelever utbildats till EU-ambassadörer, som ska få ungdomar att gå och rösta.

I Hedemora finns två av dessa ambassadörer, Nina Backåkers och Paulina Hjertton, de går i trean på gymnasiet. Deras jobba är att få ungdomar att gå och rösta, men de har märkt att många klasskompisar vet väldigt lite om EU och en del vet inte ens om att det är val i juni.

– Vill man påverka då måste man rösta, säger tjejerna.

För att få unga i Hedemora att rösta så har ambassadörerna bland annat anordnat debatter i skolan och delat ut flygblad. EU-ambassadörernas jobb är inte att påverka någon att rösta på ett speciellt parti, de ska få unga att gå och rösta.

– Går man och rösta då ökar chansen att någon som är yngre kommer in i EU-parlamentet och då kan frågor som unga tycker är viktiga komma med på agendan, säger Nina Backåkers och Paulina Hjertton.

Vid det senaste EU-valet 2004 röstade knappt en tredjedel av de röstberättigade, målet i detta val är att dubbla valdeltagandet från förra gången.

Kristina Westhed som jobbar på region Dalarna, åker runt till förskolor och skolor i länet för att informera om EU. Hon tror att dalarnas ungdomar av olika anledningar kan vara sämre än i resten av på att rösta.

– En anledning till at få röstar är att man vet för lite om EU. EU är långt borta och det känns byråkratiskt, folk vet inte riktigt vad EU är, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista