Studier och arbete gör att unga slutar

Flytt för studie och arbete, också tidsbrist och ändrade familjeförhållanden. Det är några av anledningarna till att unga politiker hoppar av sina uppdrag. Det har Dalarnas forskningsråd tagit reda på genom intervjuer med närmare 60 avhoppare under 35 år.

Totalt är det 58 unga personer som har hoppat av sina politiska uppdrag de senaste tre åren. Om det är få, eller många, kan Dalarnas forskningsråd inte svara på eftersom de inte vet det totala antalet. När det gäller fullmäktige i länet så är det cirka 25 procent utav 80 som är invalda, som har slutat.

De främsta orsakerna till att unga människor hoppar av sina politiska uppdrag är flytt för studier och arbete.
– Ungefär hälften har det som det främsta skälet, säger Linnea Hassis vid Dalarnas forskningsråd.

Det handlar också om tidsbrist och ändrade familjeförhållanden. Vissa är också missnöjda med politiken.
– Det kan handla både om innehållet och arbetsformerna.

Finns det något som skulle få unga människor att stanna kvar på sina uppdrag?
– Man skulle kunna effektivisera, till exempel effektivisera mötena. Sedan tycker jag man ska fråga sig om det är viktigt att man sitter hela mandatperioden. Det kanske är viktigare att det finns en viss andel unga med i politiken, säger Linnea Hassis vid Dalarnas forskningsråd.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista