Vill skjuta 100 vargar

Det kommer att bli färre vargar i Dalarna, och idag presenterade regeringen sin nya rovdjurspolitik. Jägareförbundets i Dalarna vill skjuta 100 vargar i Dalarna och förbundet har väntat länge på den här dagen.

– Vi är jätteglada idag att regeringen slagit fast en ny rovdjurspolitik, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet i Dalarna.

– Det som är bra i den är att den öppnar för en ordentlig förvaltningsjakt på varg vilket vi har väntat på, och sedan att vi får en regional förvaltning, säger han.

Regeringens förslag till en ny rovdjursförvaltning innebär att makten över rovdjuren flyttas ner till länsstyrelserna. Samtidigt införs tre rovdjursförvaltningsområden i landet och licensjakt på varg införs redan i vinter. Enligt Jägareförbundet finns det i dag ungefär 120 vargar i Dalarna. Thomas Björklund tycker att det borde vara 20 och han tror att regeringens förslag i dag kan göra det möjligt.

– Dalarna har, utan konkurrens från något annat län, det absolut högsta samlade rovdjurstrycket utav varg, björn, lo och järv.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista