Fängelse för mordet på patient på Säters sjukhus

Den 36-årige patient på Säters sjukhus som i våras dödade en 46-årig medpatient dömdes i dag av Falu tingsrätt till 10 års fängelse för mord.
Det var strax före klockan sex på eftermiddagen den 15:e april i år som polisen kallades till Säters sjukhus. Personalen hade upptäckt att en 46-årig patient var livlös på en patientavdelningarna. Följande dag begärdes en 36-årig medpatient på Säters sjukhus häktad, misstänkt för att ha mördat 46-åringen. Enligt chefsåklagare ska 36-åringen ha lagt en livrem runt 46-åringens hals och sedan strypt honom. 36-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna till mord. Han har däremot erkänt att han misshandlade den 46-årige medpatienten till döds. I mitten av maj begärde försvaret att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle göra en ny rättsspykatrisk undersökning av 36-åringen, redan före rättegången. Några veckor senare konstaterade det rättsliga rådet att 36-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet. Enligt rådet var det alltså inte nödvändigt med någon rättspsykiatrisk vård för mannen. Idag meddelade Falu Tingsrätt dom i målet. Och Tingsrätten dömer 36-åringen för mord till 10 års fängelse. Tingsrätten anser att mannen uppsåtligt dödade 46-åringen och att brottet till en viss del var planerat. När det gäller straffet så följer alltså tingsrätten bedömningen från Socialstyrelsens rättsliga råd och dömer mannen till fängelse. Straffet blev inte livstid utan tidsbegränsat till tio år eftersom tingsrätten bedömer att mannen har haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande på grund av sin psykiska störning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".