Länsstyrelsen kritisk till statlig utredning

Länsstyrelsen Dalarna är i många stycken kritisk till förslagen i en statlig utredning om miljöprocesser. Det blir krångligare för företagen, säger länsstyrelsen i ett remissyttrande.

Utredningen vill bland annat att miljöprövning och tillståndsgivning koncentreras till fem myndigheter, och då inte bara för de stora företagen utan även för dem små och medelstora. Och det här tycker inte länsstyrelsen om. Det skulle bland annat innebära att Dalarna splittras på tre domkretsar: Östersund, Nacka och Vänersborg. Till och med en del kommuner skulle komma att tillhöra flera domkretsar.

– Det är alldeles fel tidpunkt att rita ännu en ny regional karta i ett läge när hela den statliga organisationen är på väg att ses över, menar länsstyrelsen.

I remissyttrandet säger länsstyrelsen vidare att miljöprövning och tillstånd för små och medelstora företag bör ligga kvar på länsstyrelserna.

– Det här är ärenden där närhet är viktig och ofta en förutsättning för en ändamålsenlig och effektiv hantering, säger Stefan Tansbo på länsstyrelsens miljöenhet.

Det finns risk för att utredningsförslaget leder till längre handläggningstider och ökad administrativ börda för många små och medelstora företag, hävdar länsstyrelsen.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista