Fotar varandra i smyg

Elever fotar varandra i smyg med mobilkameror, bilder som kan hamna på internet, något som förekommer på flera högstadieskolor i Dalarna. Kränkande för den som blivit fotad, och dessutom en olaglig handling.

När Forssaklackskolan i Borlänge upptäckte kränkande foton på elever på internet ringde man till polisen med en gång.

– Det var bilder på lärare och elever, det är framförallt kommentarerna som finns kring bilderna. Det är ett stort problem att de inte förstår att folk blir ledsna, säger Andreas Lundmark, lärare på Forssaklackskolan i Borlänge.

När rektorn ringde till polisen så svarade de att det bästa är att prata med föräldrarna och eleverna själva. Nu kollar Andreas Lundmark ofta på den sajt där fotona publicerades efter bilder på elever som inte är ok.

Matilda Berglund och Hampus Eriksson har nästan alltid med sig sina telefoner vart de än är. De brukar lyssna på musik och sms:a med kompisar. De tänker efter en extra gång innan de fotar med mobilkameran.

– Man ska inte ta kort på någon som håller på att göra bort sig, säger Hampus Eriksson.

På flera högstadieskolor i Dalarna har det hänt att elever fotat varandra i smyg. Några bilder har hamnat på nätet och att fota någon och sedan publicera bilden på internet utan den personens tillåtelse, är olagligt.

Aina Bröms är rektor för Sammilsdalsskolan i Leksand. Hennes elever har fotat varandra i smyg, bland annat i duschen. Inga foton har dock hamnat på internet, men hon känner sig maktlös av att hon inte kan kontrollera vad eleverna gör.

– Det är en yttersliten del som vi får kännedom om, det här är så utbrett, säger hon.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista