Sällsynt fågel lockar hela Sverige

Det har varit rusning till Yngve Johanssons trädgård i Islingby i Borlänge de senaste dagarna. Minst 800 personer, troligen fler, har kommit från hela landet, från Storuman i norr till sydligaste Skåne i söder. Alla har kommit för att se en fågel, en polyglottsångare. Det är tredje gången någonsin, som den fågeln setts i Sverige, senast var för 25 år sedan.

Yngve Johansson är erfaren ornitolog, fågelskådare, och känner lätt igen de flesta fågelarter både till utseende och till hur de låter.

Men när han kom hem från jobbet på onsdagseftermiddagen, mötte han något som han tidigare varken sett eller hört. I hans trädgård fanns en fågel, som han tidigare inte kommit i kontakt med.

Efter många timmars studerande av bilder och inspelat ljud, kom han tillsammans med ornitologen Håkan Sandin och fler fågelexperter fram till att det var en pollyglottsångare.

Det var något av en senastion. Polyglottsångaren hade bara setts två gånger tidigare i landet, båda gångerna på Öland, och senast för 25 år sedan, 1984.

Det är en fågel som normalt hör hemma i Sydeuropa och norra Afrika.

– Så det var väldigt många som ville se den, när det snabbt blev känt att den fanns i Borlänge, berättar Håkan Sandin.

– Den är också väldigt lätt att se, då den oftast sitter i en bestämd björk och bara gör korta utflykter därfrån.

Att polyglottsångaren finns i Borlänge blev bland annat känt genom det interna larmsystem och de internetsidor, som de fågelintresserade har.

– Jag har nog tillbringat minst 20 timmar kring den här fågeln, säger Håkan Sandin.

– Förutom att studera den, så måste det fixas med parkeringar och annat när alla intresserade började komma i mängder.

Och polyglottsångaren fanns kvar på sin plats också på måndagsförmiddagen.

Charlotte Pettersson
charlotte.pettersson@sr.se
Lars Svan
lars.svan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista