Skyllde knarkinnehav på polisen

En 23-årig man från Falun har dömts till fängelse i två år och sex månader för grovt narkotikabrott. Han anser dock att han har utsatts för otillåten brottsprovokation av polisen och  att narkotika hos honom har lagts dit av någon annan.

23-åringen greps sedan han setts gömma ett antal plastpåsar i ett skogsområde. Påsarna visade sig innehålla 1,7 kilo amfetamin och metamfetamin.

Mannen har medgett att han befattat sig med narkotikan, men menar att en annan man - en 24-åring - med polisens vetskap planterat den hos honom. Han hävdar att det handlar om en polisiär operation, där han tvingats till ett brott som han annars inte skulle ha begått.

Klart är att polisen haft en informatör, men Falu tingsrätt anser att omständigheterna inte är sådana att tipsaren kan anses ha varit en del av det polisiära arbetet. Enligt rätten har det inte förkommit någon brottsprovokation, som medför ansvarsfrihet eller strafflindring.

23-åringen, som tidigare dömts till fem års fängelse för bl a medhjälp till mordet i X-teams lokal i Hosjö för för flera år sedan, fälls för grovt narkotikabrott .

Normalt skulle straffet ha blivit fem års fängelse, men renhetsgraden av den aktuella narkotikan var så påtagligt låg, att rätten låter påföljden stanna vid två och ett halvt år.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista