Jämställdhet bristvara inom räddningstjänsten

Jämställdheten fungerar dåligt på räddningstjänsterna. Jämställdhetsombudsmannen har granskat räddningstjänsterna i Malung, Mora och Södra Dalarnas räddningstjänstförbund och alla får underkänt.
Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, har granskat 37 räddningstjänster i Sverige. I Dalarna granskades räddningstjänsterna i Malung, Mora och Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund och alla får bakläxa. Jämo har granskat om arbetsplatserna är anpasade till både kvinnor och män genom att det till exempel finns arbetskläder i små storlekar och separata omklädningsrum och duschar. Vad skulle hända om en kvinna skulle börja som brandman i Mora? - Då hade det blivit problem direkt, säger Håkan Beus, vikarierande brandmästare i Mora. - Det här huset byggdes 1955 och det var väl inte frågan om någon jämlikhet då. Vi har varken omklädningsrum eller någonting som är för dam här. Allt är för herrar, säger Håkan Beus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".