Landstinget Dalarna

Går 280 miljoner minus

Det fattas mycket pengar för Landstinget Dalarna. 2009 kommer landstinget gå 280 miljoner minus. Lösningen är att minska på de anställda, detta diskuterades vid Landstingsstyrelsens sammanträde i Falun igår.

”Ser mycket illa ut”
– Den ser väldigt illa ut, vi har fått ett delårsbokslut som visar på att 2009 kommer att gå med 280 miljoner minus, det är förskräckligt. Landstinget Dalarna har gått med underskott tidigare, och det måste vi återställa, säger Elisabeth Lindén-Brandt, centerpartistiskt oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

Vill minska personal
Oppositionens lösning på de ekonomiska problemen är ökad produktivitet i hälso- och sjukvården. Personalen ska göra mer på den tid de arbetar. Men det kan också bli aktuellt med personalminskningar.
– Vi vill minska personal ganska rejält, säger hon.

Socialdemokraterna är inne på samma linje.
– Vi måste också minska antalet anställda genom att vi provar varje uppkommen tjänst väldigt noga, det är inte anställningstopp, men mer eller mindre, säger Inga-Lill Persson, socialdemokratiskt landstingsråd.

Inga skattehöjningar
– Sedan 2008 till och med 2012 så tappar vi en miljard i skatteintäkter, och det får konsekvenser, säger hon. Men en skattehöjning är inte aktuellt. Inte heller från oppositionen sida.
– Vi ser det som en omöjlighet, säger Elisabeth Lindén-Brandt, Centerpartiet.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista