Sajter saknar kontrollsystem

Skolelever i Dalarna fotar varandra i smyg och lägger ut bilderna på nätet. Men flera av sajterna är oseriösa och har inga kontrollsystem för bildpublicering, menar Jan Svärdhagen som föreläser om etik och moral på nätet.

– Det finns många sajter som är gråzoner, de har egentligen bara ett syfte; att tjäna pengar eller att komma åt material. På de sidor man inte har någon övervakning på alls, där har vi en del som far illa, säger Jan Svärdhagen, föreläsare om etik och moral på nätet.

De sajter som vuxna har koll på är de stora som också jobbar aktivt för att det som läggs ut på sidorna följer lagar och regler, tror Jan Svärdhagen. Att det inte är några foton där någon kan känna sig kränkt och att det inte finns rasistiska uttalanden.

En populär sajt bland ungdomarna är Bilddagboken. Sajten har en säkerhetsavdelning som jobbar med att allt innehåll på sidan ska vara okej.

– Vi försöker ställa hårdare krav än vad lagen kräver, säger Markus Gners, marknadschef på Bilddagboken.

Man behöver inte vara särskilt tekniskt kunnig för att starta en egen sajt. Jan Svärdhagen ser en ny trend.

– Sidor som uppmanar till ätstörningar och liknande, sådana sidor växer i antalet, säger han. Sidorna bygger på tanken att det är vackert att vara smal.

– Under det senaste året har vi sett sådana trender ganska starkt.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista