Giftdumpningen i Solvarbo

Fortsättning i hovrätten i miljömål

Han vill frias från ansvar för grovt miljöbrott när det gäller det stora miljömålet med de tunnor med lösningsmedel som dumpats i Solvarbo i Gustafs. Den 39-årige man som dömts till ett års fängelse brotten har överklagat domen, och nu blir det en fortsättning i Svea Hovrätt.

Målet handlar om 12 tunnor med 2 400 liter lösningsmedel som dumpades i en grustäkt i Solvarbo och antändes. Betydande mängder rann ut i området som ligger nära två vattentäkter.  Saneringskostnaderna för Säters kommun blev höga, en miljon kronor.

Falu tingsrätt ansåg det styrkt att 39-åringen köpt en container av en 42-åring och fått den till reducerat pris om han tog hand om ett antal tunnor. 39-åringen har medgett att han köpt en container men att han inte vet något om några tunnor. Tingsrätten menade dock att utredningen visat att 39-åringen gjort sig av med avfallet genom att släppa ut det i grustäkten med risk för varaktiga skador på människor, djur och växter.

Förutom ett års fängelse dömdes 39-åringen att betala ett skadestånd på en miljon kronor till Säters kommun. Men i sitt överklagande yrkar han nu på att frias från ansvar för grovt miljöbrott och skadeståndskyldighet. I vart fall vill han att straffet mildras avsevärt. Den 42-åring som sålde containern dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter för miljöfarlig kemikaliehantering, men tingsrätten har inte fått in något överklagande från honom.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".