Fängelse för familjehemsparet

De två makar från Västerbergslagen, som åtalats misstänkta för grov fridskränkning mot tre pojkar som varit familjehemsplacerade hos dem, har båda dömts till ett och ett halvt års fängelse. Falu tingsrätt fällde dem för grov fridskränkning.

Det uppmärksammade målet har handlat om tre bröder, som enligt åklagaren kränkts på olika sätt av sina fosterföräldrar. Det har varit fråga om olaga frihetsberövanden och olaga tvång från mars 2004 till augusti 2007. De två makarna har hävdat att det pojkarna berättat inte är sant.

Pojkarna trovärdiga

Pojkarna var bara fem, sju och åtta år när det hela började, men tingsrätten tycker att deras uppgifter i det stora hela är trovärdiga. Det är inte troligt att så utsatta unga skulle ha hittat på så udda övergrepp som det här handlar om, skriver rätten i sin dom. 

Makarna bedöms skyldiga till att bl a ha hängt ut alla tre pojkarna genom ett fönster. De fälls för att vid flera tillfällen ha bundit fast dem vid element och låst inom dem på deras rum. Paret döms också för att hållit fast en av pojkarna och tvingat honom att dricka och äta.

Friade

Makarna fälls alltså för grov fridskränkning, men tre av punkterna i åtalet ogillas. Det är att de ska ha bundit fast bröderna i säckar som hängts upp i taket, vilket inte anses vara styrkt. Och inte heller att pojkarna ska ha tvingats att lägga sig i snö i bara kalsongerna.

Men det blir ändå ett och ett halvt års fängelse för båda makarna och dom ska också solidariskt betala ett skadestånd på 125 000 kronor till var och en av dom tre bröderna.

Allt talar för att makarna kommer att överklaga domen.

 Enligt domen ska makarna solidariskt betala ett skadestånd på 125 000 kronor till var och en av pojkarna.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".