Anna Hedman, forskare vid stålföretaget Sandvik, Åsa Nyström, kvalitetsingenjör vid SSAB i Borlänge och Elisabeth Nilsson, VD för branschorganisationen Jernkontoret. Foto: Stefan Ubbesen, SR Dalarna.
Borlänge

Stålforskare om framtiden

Just nu finns landets ledande stålforskare och experter på plats i Borlänge för en tvådagarskonferens, där stora framtidsprojekt inom den svenska stålindustrin diskuteras. Budskapet är att svensk forskning måste ligga i framkant om inhemsk stålindustri ska klara sig.

De svenska stålföretagen omsätter varje år runt 80 miljarder kronor, men känner också av en växande konkurrens från företag utanför Sverige. Framför allt kommer utmaningen från Asien. När världens övriga stålföretag i rådande ekonomiska kris halverar sin produktion ligger Kinas ståltillverkare kvar på samma nivåer som tidigare.

Ska svensk stålindustri hänga med gäller det att forskningen ligger i främsta ledet.

--  Stannar vi av när det gäller kunskaper är vi snart utkonkurerade, säger Elisabeth Nilsson, VD för branschorganisationen, Jernkontoret.

--  Globalt är vi ett litet företag, därför gäller det att ha hög kvalitet och har bra produkter för att hänga med, säger Åsa Nyström, kvalitetsingenjör vid SSAB i Borlänge.

--  Stålföretagen i Asien blir bättre och bättre. Det tycker jag är bra. Lite press betyder att man presterar bättre, säger Anna Hedman, stålforskare på Sandvik i Sandviken.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".