Hittills i år har barnmisshandeln ökat med 15 procent. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Barnmisshandeln ökar i länet

Antalet polisanmälda fall av misshandel minskar i Dalarna. Men det gäller inte misshandel mot barn, som fortsätter att öka. Hittills i år har barnmisshandeln ökat med 15 procent, jämfört med samma period i fjol.

– Många barn far illa i samhället idag, vad det beror på, det har vi ingen bra orsak till, men det man kan se är att barn far illa i familjer, säger Lisbet Bolin, chef för dalapolisens familjevåldsrotel.

Redan förra året kunde man se en ökning av barnmisshandel i Dalarna och ökningen fortsätter. Under årets fem första månader har 251 fall av misshandel mot barn anmälts i Dalarna, en ökning med 15 procent jämfört med samma period i fjol. Och det samtidigt som antalet anmälda misshandlar mot vuxna minskat med 30 procent.

– Idag har vi åtta stycken barnutredare och de specialutbildas. Vi håller nästan alla barnförhör på vårt barnahus. De får ett bra omhändertagande. Socialförvaltningen är med, läkare och barn- och ungdomspsykiatrin, säger Lisbet Bolin.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".