Vård för mordförsök på sina barn

Den 48-årige mannen från Västerdalarna försökte döda sina tre barn, bland annat genom att gasa ihjäl dem i sin bil. På fredagen kom domen mot honom. Mora tingsrätt dömer honom till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Den här tragedin utspelades en helg i mars, då 48-åringen hade de tre barnen - två flickor och en pojke - hemma hos sig.

Barnen är i åldrarna 4-8 år och Mora tingsrätt anser det styrkt att mannen en kväll åkte ut med barnen i bil och sedan försökte att döda alla tre genom att leda in avgaser i kupéutrymmet via en dammsugarslang kopplad till avgasröret.

Rätten anser det också bevisat att han omedelbart därefter knivstuckit den åttaåriga flickan i halsen och ena axeln med en kniv.

Mannen har förnekat att han ville döda barnen. Han hävdar att han på grund av en psykisk störning inte varit medveten om sitt handlande.

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar också att han begått brotten under inflytande av en allvarlig psyksisk störning.

Enligt utlåtandet lider han av paranoid schizofreni och behöver psykiatrisk tvångsvård, och det har Mora tingsrätt nu också dömt honom till.

Mannen ska nu betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till den åttaåriga flickan och 120 000 kronor var till de två yngsta barnen.

Han fälls dessutom för att ha misshandlat och ofredat barnens mamma vid olika tillfällen.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se