Efter helgens regn:

Magasin kan bli överfyllda

Siljansområdet, Svärdsjösystemet och Dalälven nedströms Runn. Där har det regnat mest under helgen, och det är också där tillrinningen varit kraftigast. Det betyder bland annat att en del magasin nu håller på att fyllas helt, och till och med bli överfyllda.

I sjön Siljan är det i dag bara några centimeter kvar innan övre dämningsgränsen nås, och enligt Dalälvens vattenregerlingsföretag kommer Siljan att nu i veckan få nivåer över den gränsen.

I Svärdsjösystemet har sjön Balungen stigit med 15 centimeter sedan i fredags och där är det cirka halvmetern kvar till dämningsgränsen. Men regleringsföretaget räknar med att helgens regn kommer att få sin största effekt på Balungen de närmaste dagarna, då vattnet i sjön beräknas stiga med cirka en decimeter per dygn.

Tillrinningen i nedre Dalälvsområdet är också kraftig även om det kanske inte märks så mycket än i själva älven.

I Långhag i Gustafs är vattenföringen i dag cirka 400 kubikmeter per sekund, men det är långt kvar till de värden det handlar om vid en normal vårflod, 900 kubikmeter.

Norra Dalarna har inte fått lika mycket regn som övriga länet. Tillrinningen till det stora Trängsletmagasinet är därför inte alls lika kraftig som till exempelvis Siljan.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se