”Båda vinner på samarbete”

Den här veckan får Leksand besök av en fjortonmannagrupp från sin japanska vänort Tobetsu. Man ska göra affärer, ha kulturellt utbyte och till och med roa sig. 20 år har vänortssamarbetet pågått, och både Leksand och Tobetsu vinner på det här samarbetet, säger representanter från Leksands kommun.

Kommunfullmäktiges ordförande i Leksand, Lars Nygård säger att kommunen får ut mycket av samarbetet:
- Det har med trähus att göra från början, idag har vi i Leksand 500 arbetstillfällen som är Japanbaserade. Men det är inte bara Leksand utan det här sprider sig mot Gagnefs kommun, Mora kommun, Rättviks kommun och övriga kommuner i Dalarna, säger han.

Det är framför allt japanernas köp av trähus från Leksand som har lett till stort ekonomiskt uppsving även för andra företag i länet som är råvaru- och underleverantörer. Man ska också driva ett kulturellt utbyte och fira midsommar tillsammans under det fyra dagar långa besöket. Japanerna kommer att bo hos svenska värdfamiljer för att skapa ytterligare kontakter och bygga upp förtroende. Det blir också besök på lantbruk, parkgolf, kyrkbåtsrodd och brödbakning.
Olika populära japanska ungdomskulturer kommer också att presenteras.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se