Vill komma överens om ekonomin

Just nu pågår landstingsfullmäktige. Bland annat försöker politikerna komma överens hur den dåliga ekonomin ska lösas. Majoriteten tror på samverkan men oppositionen menar att de försökt att samarbeta men ej lyckats.

Just nu pågår landstingsfullmäktige och politikerna kommer att debattera till sent ikväll och fortsätta i morgon. Mycket handlar om landstingets dåliga ekonomi. Många vill att landstinget ska samarbeta över blockgränserna för att komma till rätta med ekonomin.

– Jag tror att det är nödvändigt att majoritet och opposition har samma bild och försöker att åstadkomma en samverkan som gör att vi kan ta oss ur den här finansiella problematiken som vi sitter i, säger Alf Johansson, Socialdemokraterna.

Men frågan är om alliansen vill samarbete med majoriteten.
– Vi har försökt ett antal gånger under den här mandatperioden genom att presentera förslag som ett diskussionsunderlag för ett samarbete, men vi har tyvärr fått nej alla gånger från majoriteten. Vi står för långt ifrån varandra idag, säger Jan Wiklund, Moderaterna, som representerar alliansen.

– När det har kommit till kritan har det varit viktigare att för oppositionen att genomföra sin politik, säger Alf Johansson. Jan Wiklund menar att det handlar om ledarskap.
– Hur man vill leda och hur man vill styra Landstinget Dalarna, säger Wiklund.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se