Vill ha vård istället för fängelse

Han dömdes till två års fängelse av Mora tingsrätt för omfattande bankbedrägerier på internet. Nu vill 23-åringen slippa fängelse och istället få vård, han överklagar nu domen till Svea Hovrätt.

23-åringen har tidigare bott på Gotland, men har numera Leksand som sin hemadress. Han var huvudman i en liga som lurade av kunder i Swedbank deras personliga koder och sedan länsade deras konton.

Mora tingsrätt ansåg i sin dom att den verksamhet som 23-åringen ägnat sig åt till viss del varit samhällsfarlig och handlat om höga värden.

Åtalet mot mannen gällde nämligen om bedrägerier i storleksordningen en miljon kronor. I överklagandet till hovrätten yrkar 23-åringen på att få påföljden ändrad från två års fängelse till skyddstillsyn med kontraktsvård.

23-åringens advokat skriver i överklagandet att hans klient begått brotten under påverkan av droger. Där poängteras också att frivården förslagit att 23-åringen döms till just skyddstillsyn med kontraktsvård, och att Leksand kommun godkänt behandlingsplanen och är villig att stå för den kostnad som faller på kommunen.

Ytterligare 12 personer fälldes i det här målet, men för deras del blev det andra påföljder än fängelse. Tre av dem har överklagat sina domar.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se