Projekt äventyras om inte pengar skjuts till

Mora kommun och polisen i Dalarna har presenterat hur de vill ge stöd åt personer som berörs av våld inom en relation. Samtidigt vill de sätta press på övriga berörda kommuner då hela projektet äventyras om dessa inte vill skjuta till pengar.

– Det står i lagen att man skall kunna erbjuda stöd till både kvinnor och barn, om man säger nej till den här verksamheten måste man kunna visa på att man ger den här hjälpen inom befintliga resurser inom kommunen, säger Emma Lundberg, projektledare från polismyndigheten i Dalarna. Hon är en av ledarna för projektet ”våld i nära relation”.

Tanken är att de sju kommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Malung, Vansbro, Rättvik och Leksand tillsammans ska driva den behandling som både kvinnor, barn men även män som berörs av familjevåld ska kunna få hjälp utav. Idag finns ingen sådan verksamhet i Dalarna och nu äventyras även dessa planer då ingen av de berörda kommunerna utöver Mora sagt ja än.

– Är det några få kommuner som säger nej skulle man kunna skräddarsy en lösning för de kommuner som sagt ja. Men problemet blir om alla säger nej, förutom Mora kommun, men jag hoppas att många kommuner kommer säga ja, säger Emma Lundberg.