Nedre Dalälven

Myggplågan kan sprida sig

Pengarna till myggbekämpningen kring Nedre Dalälven är slut. Det kan betyda att plågan med den aggressiva stickmyggan kan sprida sig till stora delar av Sverige.

Årets bekämpning, som startade idag, har finansierats av de sista kommunala pengarna som fanns avsatta för projektet. Går inte staten in och hjälper till kan Österfärnebobon Maria Brooks vardag bli verklighet för tusentals svenskar:

--  Ja myggen attackerar en, som stridspiloter, säger hon.

--  Man måste ha handskar och mygghatt på. Det är tjocka kläder och stövlar som gäller trots att det är 25 grader varmt.

Idag inleddes alltså årets myggbekämpning vid nedre Dalälven. Trots att området som kommer att täckas i år är större än någonsin tidigare, låg en orolig stämning över både myggexperterna och de boende i området.

Anledningen är att det saknas pengar både för framtida projekt. Myggexperten och projektledaren Jan Lundström varnar för att situationen kan leda till en förestående mygginvasion.

--  Finns det översvämningar som återkommer lite då och då. Rätt vad det är har du en fullständig explosion av den här myggan, säger Jan Lundström.