Fängelse för våldtäkt mot barn

En 47-årig man som är verksam i en idrottsförening i Siljansområdet dömdes idag till fem års fängelse för våldtäkt på barn och försök till våldtäkt på barn, då det handlar om en flicka som var 14 år när det inträffade. Kontakten med den 14-årige flickan började på nätet.

Mannen utgav sig för att vara en man i 20-årsåldern som tänkte bli advokat, flickan och mannen chattade på nätet, skickade sms via och pratade också med varandra i telefon. Flickan blev förälskad i den påhittade mannen på nätet. Han fick flickan att skicka nakenbilder på sig själv, och även följa med honom hem, och det var där som våldtäkterna ska ha skett. Allt utspelade sig i november i fjol.

Tingsrätten tror uteslutande på flickans berättelse och hon har på ett ytterligt trovärdigt och tillförlitligt sätt utpekat mannen som gärningsman, skriver rätten i sin dom. Tingsrätten stödjer sig också på bevisning i form av mobiltelefoner, datorer och bärbara USB-minnen där mannen lagrat pornografiska bilder på flickan som han förgripit sig på. Polisen har också funnit 300 mappar som innehöll bilder på unga flickor, mestadels från Dalarna.

Mannen döms också för sju fall av ofredande. Han ska ha ringt och skickat sms till sju flickor under perioden sommaren 2008 till och med i februari i år. I kontakten med flickorna har mannen krävt att få träffa dem, annars skulle han skicka känsliga bilder till flickornas föräldrar.

Det blir alltså fem års gängelse för mannen och han ska betala ett skadestånd på över 150 000 kronor.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se