Frisörer möter en tuff framtid

Frisörprogrammet är fortfarande en av dem mest eftertraktade utbildningarna på gymnasieskolan. Men för eleverna som kommer in på drömutbildningen väntar en tuff framtid. Vissa utbildas till arbetslöshet menar Sveriges Frisörföretagare.

– Vår frisörbransch är väldigt överetablerad, det utbildas alldeles för många. Skolvärlden och branschen drar väl kanske inte jämt alla gånger och man ser inte behov och efterfrågan, säger Anna-Karin Hedberg som är utbildningsansvarig hos Sveriges Frisörföretagare i Dalarna.

Sveriges Frisörföretagare menar att det årligen utbildas nästan fem gånger fler frisörer än vad som behövs. I Dalarna finns en överenskommelse där praktikplatserna som tar emot frisörelever måste ha en plan för tiden efter utbildningen, något man nu vill se även i resten av landet. Anna-Karin Hedberg påpekar att det inte är utbildningen i sig det är fel på, men ser hellre färre utbildningsplatser med högre kvalité. Hon vill inte att ungdomar ska bli avskräckta, utan framhäver att om man verkligen brinner för frisöryrket, så ska man inte vara rädd för att prova.

Malin Österberg
malin.osterberg@sr.se