Fängelse igen för Svartenbrandt

Lars-Inge Svartenbrandt dömdes i dag av Falu Tingsrätt till fem års fängelse för två rån. Lars Ferm, som han heter numera, har erkänt rånen mot Swedbank i Säter i april och mot en butik i Bromma.

Hans två kumpaner, som båda hävdar att de är oskyldiga, döms till fyra respektive tre års fängelse.

Den 8 april kom två maskerade beväpnade män in på Swedbank i Säter. Lars-Inge Svartenbrandt, eller Lars Ferm som han heter nu, har erkänt att han var en av de männen.

Svartenbrandt döms dessutom för ett butiksrån i Bromma, som han också erkänt. Hans två kumpaner däremot, en 33-åring från Borlänge och en 47-åring från västerbergslagen, hävdar att de är helt oskyldiga. De dömdes i dag till fyra respektive tre års fängelse.

Genom åren har Lars-Inge Svartenbrandt varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar. Han dömdes till fängelse första gången redan som sjuttonåring.

1979 blev Svartenbrandt ett fruktat namn för allmänheten efter ett brutalt rån i Stockholm. Under flykten sköt han 19 skott med automatkarbin rätt in i den efterföljande polisbussen, och tre poliser skadades. Sedan har bankrån och fängelsevistelser avlöst varandra.

Flera gånger har han sagt att han kommit till insikt och bytt liv. Så här sa han i en intervju här i SR Dalarna för en tid sen:
- Jag har aldrig haft de där onda avsikterna som de har lagt på mig. Det där mörka nationalspöket, det har aldrig existerat. Jag erkänner att jag har varit i mörkret i ondskans land. Fast det har jag klivit ur nu. Förhoppningsvis ska jag få dö som en fri man.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se