Dalamuseer går mot strömmen

Landets statliga museer har tappat mer än var tionde besökare i år jämfört med samma period förra året. Men på Zornmuseet i Mora går man mot strömmen, där har antalet besökare ökat med 20 procent.

Monica Ljessnoj är ekonomiansvarig på Zornmuseet och berättar att den nya utställningen Zorn i Spanien som öppnade i maj har lockat många besökare och är en bidragande orsak till uppsvinget.

För några år sen tog regeringen bort den fria entrén på alla statliga museer. Monica Ljessnoj tror att det kan vara en av orsakerna till besökstappet och förklarar att Zornmuseet inte är beroende av statligt bidrag på det sättet. Hon är nöjd över att det istället går väldigt bra för Zornmuseet.
- Det är jättetrevligt att det går bra, vi är alla glada för det.

Även på Dalarnas Museum i Falun har antalet besökare ökat jämfört med förra året. Barbro och Göran Andersson från Storvik har varit på museet många gånger tidigare.
- Museet har väldigt många fina dalmålningar och dräktavdelningar, förklarar Barbro Andersson.
- Det är naturligt att man besöker museer när man är ute och åker tycker vi. Där har vi vårt kulturarv, säger Göran Andersson.

Anna Björkman-Holmgren, biträdande länsmuseichef i Dalarna är nöjd med besöksökningen och förklarar varför Dalarnas museum går emot den negativa trend som syns hos övriga landets museer.
- Vi har haft fri entré hela tiden och vi blir mer och mer attraktiva för besökarna också. När vi stängde museet och byggde om så var målsättningen att öka besökssiffrorna, så det här är väldigt glädjande, avslutar hon.

matilda.eriksson-rehnberg@sr.se
malin.österberg@sr.se