Vaccin mot svininfluesan

Landstinget nekas stödpengar från regeringen

Vaccinationen mot den så kallade svininfluensan i Dalarna i höst beräknas kosta 90 miljoner kronor för det redan hårt ekonomiskt trängda landstinget. Regeringen har sagt nej till extrapengar.

 Sören Bertilsson, socialdemokratiskt landstingsråd i länet, är besviken på regeringens beslutet att inte skjuta till några pengar för vaccinering:

– Jag tycker det rent ut sagt är skit av en ledande regering att inte skicka med några pengar, Sören Bertilsson.

700 000 doser vaccin mot den så kallade svininfluensan är redan beställd. Sören Bertilsson berättar att landstinget var tvugna att fatta ett snabbt beslut i frågan och trodde att staten skulle bidra med pengar:

– Vi trodde staten skulle bidra med pengar. Jag tycker att regeringen bör stå för kostnaderna när det gäller massvaccinering, säger Sören Bertilsson.

Landstinget Dalarna brottas sedan tidigare med ett underskott i budgeten och nu ser det ut som ekonomi kommer att försämras ytterligare. Om det inte tas ut någon avgift för vaccinationerna kommer notan för Landstinget Dalarna landa på runt 90 miljoner kronor. Å det innebär att annan vård kan bli lidande:

 – Konsekvenserna kan bli att annan vård får stå åt sidan om angelägenheten är så pass stor. LISA LINDER LINDBERG

lisa.linder.lindberg@sr.se