Orsa toppar tillväxtligan

Den reala tillväxten i Orsa ökade mest i hela Sverige förra året. Det visar en undersökning som tidningen Kommunaktuellt har gjort där man jämfört kommunernas totala lönesumma.
Den reala tillväxten är ett mått på invånarnas samlade inkomst från arbete, men också ett mått på skattekraft. Och Orsa toppar alltså listan. Lönesumman ökade förra året med nästan 7 procent. Något som glädjer kommunalrådet Ann Beskow. - Vi har haft en positiv inflyttning till Orsa de senaste åren. Det är alltså många som vill flytta hit. Det finns det många orsaker till. Många har sagt att det beror på att det finns en bra skola och barnomsorg i vår kommun. Jag tror att det här är en frukt av ett lånsiktigt arbete av många positiva människor, säger Ann Beskow. Orsa är inte ensam dalakommun på tio-i-topp. På listan finns också Malung, Vansbro och Rättvik. Den lista som Orsa toppar är alltså ett mått på hur mycket löneutbetalningarna har ökat. - Det är ju ett mått på att många hjul snurrar i Orsa. Det känns otroligt positivt att att människor vill flytta hit och att de tycker att kommunen har bra service, säger Ann Beskow.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".