Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Johannes Rosendahl/SR Dalarna

Psykvården i länet tar semester

Psykvården i Dalarna tar semester. Knappt två tredjedelar av den normala personalstyrkan finns på plats under sommarmånaderna och både personal och patienter får lida.

– Personalen upplever att de har fått springa omkring som skållade råttor, säger Kickan Fält vice ordförande vid Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH i Dalarna.

– För att få komma in i slutenvården måste man nästan vara till fara för sig själv eller för andra. Många människor ute i samhället mår inte så dåligt att de vill ta sitt liv men däremot lider de av ångest och oro och de skulle behöva mera omvårdnad, förklarar Kickan Fält.

Anette Kruse som arbetar på Hoppet i Säter dit personer som mår dåligt kan komma för att få stöd berättar att sommaren innebär stor stress för många. För vissa leder vetskapen om att hjälp kanske inte finns att få till den största oron. En kvinna som själv mått dåligt berättar att låg bemanning ofta betyder en ond cirkel för den som inte mår psykiskt bra.

– Jag skulle ha blivit jätteorolig och mått sämre. Det blir en ond cirkel och man mår sämre och sämre. Får man ingen hjälp då vet jag inte vad som händer, säger hon.

Malin Österberg
malin.österberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".