Centerungdomar vill ha mer frihet för individen

I helgen genomför Centerpartiets ungdomsförbund sitt årliga förtroenderåd, den här gången i Borlänge. Bland många punkter på programmet finns en kampanjkurs med rubriken "Stoppa honom".
Sofia Karlsson som är andre vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund menar att "Stoppa honom" syftar på att statsminister Göran Persson har för mycket makt över den enskilda individens liv. - Många av de beslut som riksdag och regering tar skulle vi kunna ta själva, enskilt eller lokalt, säger Sofia Karlsson. När Centerpartiets ungdomsförbund håller sitt årliga förtroenderåd i helgen står decentralisering i fokus. Man vill ge makt åt folket och mindre åt staten. Bland annat vill man se att skolan ska styras av fler elever i framtiden. - Vi vill ha fler lokala skolstyrelser. Alltså styrelser ute på skolorna. Fler beslut ska fattas av de människor som berörs av dem. Under helgen har förbundet även tagit fram ett nytt EU-program där det beskrivs hur man har tänkt sig ett federalt Europa. - Federalismen är själva grundtanken. De beslut som man vill fatta i samarbete ska flyttas uppåt. Så ska det fungera, från individnivå, till kommunen, till staten och sedan vidare till EU. Vad EU ska syssla med har vi diskuterat under helgen, säger Sofia Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".