Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Han ger upp kampen för att få stanna i Sverige

För två månader sedan fick den kurdiske läkaren Mehmet Uykur sitt utvisningsbeslut. Fram till dess hade han jobbat på Avesta lasaretts akutmottagning. Nu har han fått ett brev med kallelse till polistationen i Avesta, och Mehmet Uykur tänker gå dit. Han tror inte att myndigheterna kommer att ändra sitt beslut, så han ger upp kampen för att få stanna i Sverige.
- Jag har inget annat val. Vad ska jag göra? Ska jag gömma mig? Jag tror inte att det hjälper heller, säger han till Dalanytt. De ledande politikerna i såväl Avesta som Hedemora har engagerat sig i fallet Mehmet Uykur. Dom tycker bl a att det är resursslöseri att en person som Mehmet Uykur, som är en omtyckt läkare i Avesta ska utvisas när det är läkarbrist i landet. Men Migrationsverket har inte brytt sig om de synpunkterna utan har bestämt att Mehmet Uykur inte får stanna. Mehmet Uykur ser alltså ingen annan utväg än att åka tillbaks till Turkiet. Där måste han då göra sin värnplikt och den tar flera år i anspråk. Först därefter kan det bli tal om att ansöka därifrån om uppehållstillstånd i Sverige. Kvar här lämnar han under tiden sin svenska fru Ann-Christin Uykur. Björn Hammarsköld, barndoktor i Mora, är kritisk till att Mehmet Uykur inte får stanna i Sverige. Särskilt med tanke på att han är gift och att det finns barn i familjen. - Jag har ringt till Migrationsverket och påpekat att de troligen bryter mot första paragrafen i första kapitlet utlänningslagen andra stycket, där man måste ta hänsyn till barn enligt barnkonventionen. Och barn är inblandade i detta ärende och därför kan man inte utvisa honom. Björn Hammarsköld tycker också att landstinget borde göra mer för att stötta Mehmet Uykur. - Han säger att han inte har råd med advokat och då kan väl landstinget ställa upp med det åtminstone och begära inhibition av beslutet. Men det är Lars Västholm, tillförordnad landstingsdirektör, tveksam till. - Landstinget är inte i en sådan position att vi kan agera i sådana här ärenden. Det hör inte heller till normal praxis att vi hjälper till med advokat, säger Lars Västholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".